Čitava Đakovština jučerašnji je dan (30. prosinca) provela u prikupljanju humanitarne pomoći potresom pogođenim područjima.

Prvih pet kamiona napunjenih u utorak nije još ni stiglo na svoja odredišta, a nova pomoć već je prikupljana u velikim količinama na raznim lokacijama.

Đakovo je svoje donacije donosilo čitav dan ispred caffe bara Otvarač, a rezultat je sjajan – četiri transportna kombija i jedan kamion krenuli su danas oko 5:30 sati put Petrinje. Među svim prikupljenim potrepštinama naći će se i novi agregat koji je donacija ekipe iz Đakovačkih Selaca. Iz udruge Otvarač zahvaljuju se volonterima koji su više od 12 sati proveli na nogama kako bi pomoć bila spremna za transport.

Vrijedni su bili i Piškorevčani, čije su mlade snage nakon cjelodnevnog prikupljanja pomoći sjele u napunjena vozila i otišle na mjesto događaja podijeliti pomoć. Na Facebook stranici NK „Ratar“ Piškorevci stoji: „Piškorevčani – mnogobrojne obitelji iz Petrinje, Siska i okolnih sela vam se do neba zahvaljuju.“, a kako i ne bi, kada su uze sve odrađeno s prikupljanjem i podjelom pomoći, Piškorevčani u Slavoniju povezli i jednu mladu obitelj.

Budrovčani su svoju prvu turu pomoći isporučili još za vrijeme velike akcije prikupljanja iza Male crkve. Nakon nekoliko poziva, sve seoske udruge su se organizirale, a budrovačka pomoć bila je već u prvim đakovačkim kamionima koji su jučer stigli u Sisak i Petrinju. Budrovčani su prikupljanje pomoći nastavili i jučer.

U Crveni križ stigla su jučer i dva kamiona pomoći iz Širokog Polja, a pomoć se prikupljala i u Kuševcu te Novim Perkovcima.

Mnoge općine na području Đakovštine također su organizirale akcije prikupljanja pomoći.

Strizivojna je svu prikupljenu pomoć usmjerila direktno općini Majur, a pomoć se prikupljala i u Satnici Đakovačkoj, Gašincima, Koritni, Viškovcima, Gorjanima, Tomašancima, Josipovcu Punitovačkom i Drenju.

Đakovština je svima stradalima pokazala da nisu sami i da će pomoć doći kad god i kome god bude potrebna.

Izvor: Moje Đakovo
Autor: Igor Kretonić